2010. december 2., csütörtök

Fogyatékos Emberek Világnapja – december 3.

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította december 3-át a fogyatékos emberek világnapjává. Ebből az alkalomból világszerte számos rendezvénnyel, eseménnyel igyekeznek felhívni a figyelmet a fogyatékos emberek helyzetére.

Szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani a Kitárt Ajtók Ünnepét és Kulturális Fesztivált, mely az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Karán zajlik dec. 2-3-án. Bővebb programot itt találtok: http://kitartajtok.barczi.hu/.

A Bárczin megvalósuló rendezvény illeszkedik abba a világ trendbe, miszerint a fogyatékos embereknek nem sajnálatra és szánalomra van szükségük, hanem valós segítségre. Az ő világuk is nagyon gazdag és sokszínű, csupán más. Nagyon sokszor azonban nem is olyan nagy a különbség egy fogyatékos és egy nem fogyatékos ember élete között, mint azt laikusként gondolnánk. A személyes találkozás, kapcsolatfelvétel a legjobb lehetőség arra, hogy erről megbizonyosodjunk.

Ne hagyjátok ki a Segítő Vásárlás elnevezésű programot sem, mely a Nemzeti Erőforrás Minisztérium rendezvénye lesz a Millenárison december 4-énItt olyan kézzel gyártott magyar termékeket vásárolhattok meg, amit megváltozott munkaképességű dolgozók készítettek.

A United Nations honlapján kutakodva találtunk néhány nagyon érdekes programot, mely alátámasztja a fenti gondolatot.
  • Hollandiában, Amszterdamban pl. divatbemutatót és kerekesszékes tangó bemutatót tartanak a rendezvény keretében.
  • Pakisztánban egy panelbeszélgetés keretében fogyatékos emberek sikertörténeteit hallgathatják meg a résztvevők.
  • Olaszországban gyerekekről/ fiatal fogyatékos felnőttekről mutatnak be videót.
  • Kanadában a vállalkozók, adományozók és a fogyatékos emberek közötti közvetlen kapcsolatrendeszer kiépítésének kezdetét állítják az esemény középpontjába.
A WHO adatai szerint a világon kb. 650 millió ember él valamilyen fogyatékossággalEz óriási szám, ahhoz, hogy figyemen kívül hagyjuk ezeket az embereket. Az lenne a jó, ha nem csupán az évnek ezen az egyetlen napján figyelnénk rájuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése